En debutants noter fra Krimimessen

Parkering foran Jørgensens Hotel

Parkering foran Jørgensens Hotel

Jeg har aldrig været på krimimesse før. Ikke engang som gæst. Mine tidligere jobs har sædvanligvis lagt beslag på netop denne weekend, der jo nærmest må være årets vigtigste for krimiforfattere og -fans. Derfor var der masser af sommerfugle i maven, da jeg pakkede weekendtaksen og kørte mod Horsens. For hvad ville der vente mig? Ville jeg mon møde nogen, der havde læst min bog? Ville jeg selv møde nogle af de forfattere, jeg ser op til?

BoD standen på krimimessen

BoD standen på krimimessen

Jeg ankom fredag aften til Jørgensens Hotel midt i Horsens. Den røde løber var rullet ud, så det tegnede umiddelbart godt. Men ak, de havde lavet en fejl, så det værelse, jeg havde bestilt, var ikke ledigt. Og da hotellet var booket helt op, var der ikke andre muligheder. Jeg kunne se langt efter et superior værelse med badekar og måtte se mig til takke med et værelse, der lå lige ud til hotellets trafikerede trappe, hvor hotelgæster løb, snakkede og råbte efter hinanden op og ned hele natten. Så ingen udhvilende søvn til debutanten.

Krimiforfatteren foran Fængslet

Krimiforfatteren foran Fængslet

Lørdag morgen ankom jeg til Fængslet i Horsens og fik anvist parkeringsplads helt ved indgangen. Jo, der var skam særlige pladser for forfatterne. Jeg tænkte om der mon også var en særlig indgang, for det ville tage sin tid, hvis jeg skulle igennem hovedindgangen, hvor rigtig mange forventningsfulde gæster allerede stod i kø, selv om der var lidt tid endnu til krimimessen åbnede. Da jeg nærmede mig, fik jeg øje på, at der var opstillet en skurvogn til modtagelse af forfatterne. Her fik jeg udleveret et adgangskort og en hjælper fik mig gennet gennem mængden.

Inde i Magasinet, var der opsat stande på samme måde som jeg kendte fra Bella Centret, og BoD – som havde inviteret mig med på messen – havde fået en fin stand lige over for TV2 regionernes scene. Jeg var kun lige nået ind på standen, da jeg mødte en kvinde, der så søgende ud. Jeg spurgte, om hun havde brug for hjælp, og det havde hun. Hun skulle nemlig bruge en, der udgav e-bøger, til et interview senere på dagen. Det kunne jeg jo heldigvis godt hjælpe hende med.

Kulturministeren åbner messen

Kulturministeren åbner messen

Kulturminister Bertel Haarder åbnede messen og så ud til at kende genren godt, for han kom med flere citater og sammenligninger. Bagefter måtte hans folk nærmest slæbe ham ud fra krimimessen, for han ville helst blive hele dagen. Dejligt med en minister, der går op i sit område.

Lige over middag, da Jakob Melander var på scenen, lød det pludselig i alle højtalere:

Der er opstået en situation, der gør det nødvendigt at De forlader bygningen.

Karin Slaughter og Helle Vincentz

Karin Slaughter og Helle Vincentz

Alle ud af bygningen og ud i kulden. Jeg havde ikke nået at få min frakke med, så det var en kold fornøjelse. Ti minutter senere blev vi lukket ind igen og en af arrangørerne forklarede fra scenen, at en berømt hacker havde lagt deres system ned. Det lød plausibelt, for alarmen fortsatte en halv time endnu, men forfatterne på scenen var heldigvis så prof, at de kunne fortsætte alligevel. Jakob Melander fik klaret sit interview og overlod scenen til Karin Slaughter og Helle Vincentz.

Jeg måtte selvfølgelig også se Ole Clifford, da han gik på scenen senere på eftermiddagen og leverede en blændende præstation.

Fængslet i Horsens

Fængslet i Horsens

Sidst på eftermiddagen var jeg ved at være tung i hovedet og valgte derfor at gå over og se Fængselsmuseet. Det var en skræmmende oplevelse. Jeg synes, de mange års lidelser gennemsyrede gulve og vægge i de store bygninger. Du kan se eller gense videoen fra Fængslet og krimimessens første dag her. Og alle mine videoer på YouTube-kanalen her.

Om aftenen var der festmiddag for forfattere og forelæggere på Scandic Bygholm. Politikkens Forlag var klart dominerende med champagnereception inden middagen og flere borde i salen. Efter den tre-retters middag og nogle gode snakke blev det tid til at se dyner, så jeg kunne gøre et forsøg på at blive frisk til krimimessens sidste dag.

Sammen med 2 x Bille og Ole Clifford

Sammen med 2 x Bille og Ole Clifford

Søndagen blev mere hektisk. Jeg nåede heldigvis at få en god morgenmad, inden jeg tjekkede ud af Jørgensens Hotel, for det blev det sidste jeg nåede at sidde ned at spise, før jeg landede på Falster søndag aften.

Direkte interview til TV2 regionerne

Direkte interview til TV2 regionerne

Journalisten, jeg havde talt med dagen før, stod klar med en undskyldning, fordi hun ikke havde nået forbi om lørdagen, og spurgte om jeg kunne være klar i dag 12.50 i stedet. Naturligvis. At det nu lå presset mellem et meget vigtigt møde med Ole Clifford, Lisbeth og Steen Bille, hvor vi skulle lægge skumle planer for fremtiden, og mit interview på Rød Scene, var der ikke meget at gøre ved. Til gengæld fik jeg 8 minutter sendetid helt for mig selv! (se fra 20:58 min. inde i udsendelsen)

Ole Clifford interviewer mig på rød scene

Ole Clifford interviewer mig på rød scene

Både TV-interview og sceneinterview gik heldigvis godt, selv om jeg var ret nervøs lige inden. Jeg bemærkede at tilskuerne grinte flere gange undervejs og at der kom flere og flere til, som interviewet skred fremad.

Bagefter måtte jeg skynde mig hen på standen for at signere bøger til ivrige læsere, der stod klar med bøgerne. Det var dejligt at få nogle gode snakke med krimifans.

Det var en træt og udmattet debutant, der satte sig bag rattet og vendte næsen mod Sydhavsøerne søndag eftermiddag, men mon ikke vi ses igen næste år?

 

SaveSave