Hvem er en succes?

Jeg er inviteret med til et stort arrangement i Århus i dag. Selvudgivelsesdag 2014: Udgivet –  hvad nu? Jeg er indbudt til ekspertpanelet, hvor jeg skal besvare spørgsmål fra deltagerne om, hvordan de kan få succes med deres udgivelser. BoD har udnævnt mig til deres ukronede krimidronning.
Hvem siger du?
Jep, mig?!

Mig_en_succes?Det har fået mig til at fundere lidt over, hvad succes egentlig er, og hvornår man kan betragtes som ekspert. Jeg har læst et sted, at man kan betragtes som ekspert, når man ved mere om et emne end gennemsnitsbefolkningen. Ud fra den definition er den vel god nok. Jeg har prøvet en del som selvudgiver. Været i med- og modvind, begået fejl og justeret ind, draget mine egne erfaringer – nogle mere dyrtkøbte end andre. Det er bare ikke sådan jeg definerer en ekspert. I mit univers er en ekspert den der ved allermest om et emne. De har beskæftiget sig med det i mange år og der findes mindre end en håndfuld af dem inden for et givent emne.

Jeg ved godt at flere af mine bøger har ligget i top på diverse e-bogs bestsellerlister, men jeg betragter jo ikke mig selv som bestsellerforfatter. I mit univers er det Jussi Adler-Olsen (som jeg har udgivet en bog sammen med), Sara Blædel osv. Forfattere, der står i hver en boghandel, ja sågar i hvert et supermarked.
Det gør jeg ikke.
Faktisk tror jeg ikke, du kan finde mine bøger i ret mange fysiske boghandlere. Netboghandlere derimod, det er der mit salg foregår.
Kan man være bestsellerforfatter, hvis det kun er på ebogsmarkedet? Jeg ved det ikke, og der findes sikkert ingen rigtige svar.

Forfatter_Gittemie_Sdr.Alslev_StrandJeg følte selv, det var en stor succes, da jeg modtog min første udbetaling, og der var penge nok til en lækker taske. Det var også en succes at vinde en konkurrence, så jeg fik lov til at skrive to kapitler til en spændingsnovelle sammen med Jussi. Og da jeg første gang røg til tops på bestsellerlisten.
Og anden gang.
Og tredje, ja faktisk hver gang. Men jeg føler mig ikke som en succesrig forfatter. Det er jo ikke mig, det er Jussi og de andre bestsellerforfattere.
Alligevel sker det ikke så sjældent at en forfatterkonkollega kommer hen og prikker mig på skulderen for at spørge, hvad jeg gør og hvordan jeg gør det. Det vil jeg naturligvis hjertens gerne fortælle dem. Men det vigtigste råd jeg kan give nye, håbefulde forfattere er nok, at blive ved, så skal det nok lykkes en dag. For det jeg tror, kendetegner mennesker med succes, er at de ikke lader sig stoppe af modstand. De bliver ved, justerer, bygger en ny bro, graver sig gennem et bjerg og fortsætter mod deres mål. Det gør jeg.

SaveSave