Nye forfattere og en krimis tilblivelse

Forfattertasken på tur i 6.B.

Forfattertasken på tur i 6.B.

Jeg har været ude og lufte forfattertasken. Ikke helt så meget som jeg gerne ville – mit andet job tager lidt mere tid end godt er og det går bl.a. ud over mit job som forfatter. Det lykkedes mig dog at finde tid til at komme på besøg hos 6.B. på Borgerskolen.

Det var første gang jeg skulle besøge en skoleklasse og jeg havde lidt snakke med min søn forud for dette. Vi blev hurtigt enige om at mine krimier nok ikke egnede sig til højtlæsning i en skoleklasse. Så fokus blev lagt på processen. Hvordan det er at være forfatter og hvordan en bog bliver til. Jeg tror ikke dansklæreren var så begejstret fro at jeg fortalte, at jeg synes for meget systematik og planlægning ødelagde min kreativitet. Der er kun én bog, jeg har forsøgt at skrive, sådan som jeg har lært man skal og den skriver jeg stadig på på 3. år! Metoden med at planlægge, hvad der skal ske i de forskellige kapitler virker for bl.a. Jussi og mange andre, men ikke for mig.

Redigering er hårdt arbejde

Redigering er hårdt arbejde

Jeg ser et mord og så skriver jeg derfra. Nogen gange skriver jeg slutningen først, andre gange kapitel 3. Når jeg er i humør til det, skriver jeg sexafsnittene, når jeg ikke er, beskriver jeg mordene osv. Og mange af kapitlerne bliver skrevet på min iPhone, fordi det er den jeg lige har ved hånden, når jeg har lidt ventetid et eller andet sted.

Når bogen er ved at være færdig, starter redigeringen. I første omgang skal jeg sikre mig at historien hænger sammen, da den jo er stykket sammen af mange mindre dokumenter fra min iphone osv. Sædvanligvis mangler der lidt overgangsafsnit og nogle detaljer. Der er fx undersøgelser Lars har fortalt om, som jeg har glemt at følge op på. Det får jeg styr på i første redigeringsrunde.

I anden omgang sikrer jeg at detaljerne er på plads. At våbnet fx passer til såret, at det er en kastanjealle både første gang og anden gang de kører gennem den. At personerne hedder det samme gennem hele historien. De næste omgange redigering handler om sprog, taste- og stavefejl. Nutid og datid. Når det er på plads printer jeg hele manuskriptet og læser det igennem med en rød pen klar til at rette, strege ud og føje til. Når jeg har gjort det to gange har jeg gerne været igennem manuskriptet mindst syv gange. Så er det tid til at sende det til korrektur. Det er der den tredje krimi i serien med Pia Holm og Lars Andersen er lige nu.

Printeren skriver på livet løs

Printeren skriver på livet løs

Mens jeg forsøger at få lancering, cover osv på plads, skriver jeg videre på den næste bog (på 3. år – håber det lykkes at blive færdig denne gang), indtil manuskriptet kommer tilbage fra korrekturlæser. Når det gør det, retter jeg det hele igennem igen. Printer og læser igen. Og måske ryger den afsted til endnu en omgang korrekturlæsning. Når det er rettet til skal bogen opsættes – for Forsvundets vedkommende i en ebog og en trykt version. Der er mest arbejde med den trykte version, hvor man skal sikre sig mod horeunger, et sidetal deleligt med fire osv. Og omslaget skal passe til bogens tykkelse – så skal det trykkes på 80 grams eller 100 gram? Hvidt eller creme papir? Paperback eller hardcover? Limet eller hæftet? Og hvad skal der være på forsiden? Der skal også forfattes en kort beskrivelse af krimien, der gør den interessant at læse uden at afsløre for meget.

Først når alle disse ting er på plads er bogen klar til udgivelse. Forsvundet skulle gerne være klar den 23. maj 2015.

SaveSave